Архівний відеозапис «Реквієму» Олександра Щетинського

10.04.2020
Опис

Сьогодні у католицьких вірян, більшості протестантів та вірмен – Велика (Страсна) П’ятниця. Цей день присвячений споминові страждань і смерті Ісуса Христа.

Тому саме сьогодні, 10 квітня, хочемо презентувати Вашій увазі РЕКВІЄМ для мішаного хору і струнного оркестру (1991/2004) Олександра Щетинського у виконанні Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» та Камерного хору «Gloria». Диригент – Володимир Сивохіп. Запис із фінального концерту XX. Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» (12 жовтня 2014 р.).

Детально про «Реквієм» розповів нам автор цієї композиції:

«Реквієм для хору і струнних написаний на традиційний латинський текст. Як і в інших моїх творах останніх років, я продовжую тут розробку нової метамови, що вбирає в себе стильові елементи різних епох – григоріанський хорал і ранню поліфонію, барочні фіґури, оперний мелодизм ХІХ сторіччя, прийоми письма ХХ сторіччя… Від техніки колажу чи полістилістики (Л. Беріо, М. Каґель, А. Шнітке) ця метамова відрізняється, зокрема, тим, що різноманітні стилі в ній не протиставлені, а навпаки – максимально об’єднані, плавко й непомітно переходять одне в одне.

Найважливішим для мене є переборення еклектики й досягнення нової єдности тих звукових елементів, що в історії музики ніколи не існували одночасно. Потрапляючи у неочікуваний контекст, ці скалки старих стилів і епох трансформуються, впливають одне на одного. На перший план виходить не чистота стилізації, а переосмислення чужих ідіом, авторський «коментар» до них. Музика, що зовні нагадує знайому класику – чи то Верді, чи Брамса, чи Палестріну, – несе світовідчуття нашого часу, в чомусь уразливіше, зі своєю марнотою, що її, начебто, не було в старі часи, а в чомусь іншому більш масштабне й універсальне, таке, що тяжіє до діалогу культур і їхньої взаємодії».

Реквієм складається із шести частин:

  1. Requiem et Kyrie
  2. Dies irae
  3. Offertorium (Domine Jesu et Hostias)
  4. Sanctus
  5. Benedictus
  6. Agnus Dei

 

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...