Ораторія «Elias» Ф. Мендельсона – грандіозне закриття фестивалю «Віртуози»!

10.06.2019
Опис

Виконанням знаменитої ораторії «Ілля» Ф. Мендельсона 9 червня завершився масштабний 38-ий міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози», що тривав з 15 травня!

Подія відбулася за участі міжнародного складу солістів: Софії Соловій (сопрано, Україна), Дарії Князевої (мецо-сопрано, Україна), Міхаеля Новака (тенор, Австрія) і Романа Антонюка (баритон, Україна). Окрім першокласних вокалістів до виконання ораторії долучилися Нюрнберзький концертний хор та Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» (диригент – Тармо Вааск, Естонія-Німеччина).

«Ілля» – це одна із найбільших композицій Фелікса Мендельсона. Чудовий зразок пізнього стилю митця, ораторія вперше була виконана у 1846 році у Бірмінґемі. Диригував сам автор, а подія відбулась за участі величезної кількості музикантів – понад двох сотень хористів й понад ста оркестрантів. Англійська публіка, яка досконало знала ораторії Г.Ф. Генделя, чудово оцінила нове творіння композитора. Більше того, кілька номерів виконували на «біс».

В ораторії органічно поєднались генделівські традиції, що виявились у значній ролі хорів та поліфонічних форм, із типово романтичними – пафосом почуттів, значною роллю пісенного начала, романсовим складом багатьох мелодій тощо. 42 номери твору діляться на дві частини, де в першій йдеться про події з життя Іллі: після слів пророка країна зазнає посухи й голоду, Ілля воскрешає сина вдови, закликає царя Ахава до покаяння, осоромлює служителів язичницького бога Ваала, після його молитви починається дощ. Друга ж частина описує втечу пророка та завершення його життя – взяття на небеса.

Хоч львівське виконання не було таким масштабним за кількістю виконавців як прем’єра ораторії, все ж колектив у повній мірі зумів відтворити багатогранну палітру настроїв цього грандіозного полотна! Крупні хори й ансамблеві номери, складні поліфонічні форми під орудою Тармо Вааска органічно об’єдналися із невеликими ліричними аріозо, аріями, дуетами, терцетами, а також чудовими мелодіями романсового складу.

Окремо хочеться відзначити виконався найбільшої партії ораторії – Романа Антонюка (баритон), який надзвичайно тонко зобразив різні грані образу пророка Іллі. Цього персонажа, безумовно, можна поставити із провідними героями більшості опер! Виконання соліста неодноразово захоплювало та вражало!

Чудово із своїми завданнями впорались хор, роль якого в ораторії є чи не провідною, інші солісти, епізоди за участю яких просто вражали тембровим й мелодичним багатством, та оркестр, не дивлячись на певну кількість неточностей, переважно пов’язаних із соло інструментів.

Закриття фестивалю відбулось при повному залі гостей, які із захопленням занурились у музичну інтерпретацію біблійної історії про пророка Іллю!

Наталя Мендюк

Світлини з події.

Фото Анастасія Іванова

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...