Співак, воїн, справжній “МІФ”: у Києві відбувся вечір пам’яті Василя Сліпака

29.06.2018
Опис

Два роки тому, 29 червня 2016 року життя Сліпака забрала снайперська куля терористів. Василь Сліпак був всесвітньо відомим українським оперним співаком та солістом Паризької опери. Але із початком російської агресії – він повернувся до України та пішов боронити її на сході.

Щоби вшанувати пам’ять героя вже другий рік відбувається Міжнародний музичний марафон. Цього року він стартував у Києві і продовжиться вже завтра у Львові, звідки Сліпак родом. Виконавці й диригенти, які беруть участь у марафоні – приїхали з Франції та США. На вечорі пам’яті присутня і кореспондент “5 каналу” Євгенія Китаїва.

У столичній залі консерваторії, яка і названа на честь Василя Сліпака, відбувся вечір пам’яті. На музичний марафон прийшли вшанувати пам’ять співака знайомі, друзі, були запрошені ветерани війни та студенти. Василь Сліпак почав зайтися оперним співом з дев’яти років. До музичної школи його свого часу відвів старший брат.

“Василь дуже хотів, щоб ця країна мінялася. І головний меседж – щоб кожна людина в цій країні зрозуміла, що якщо не починати себе, а на когось сподіватися, то нічого не буде. Тобто ми всі повинні мінятися, кожен з нас, у своїй сім’ї, зі своїми близькими, друзями, на роботі. Тоді все буде добре”, – розповідає Орест Сліпак.

На вечорі пам’яті друзі Василя розповіли – він нікому не зізнавався, що воював на сході. Усі близькі знали лише, що він волонтерив. І тільки коли він загинув – правда стала відомою. Друзі зізнаються, що і досі не можуть повірити, що Василя вже немає – він був дуже енергійною людиною. Кажуть, що його енергетика і зараз відчувається у консерваторії.

“Статний, красивий, знаменитий. Як заходив у кімнату, то всі лампочки загорялися. Купа жартів, сміху, все зводилося до дуже простих… все було дуже просто і зрозуміло. Любив сюрпризи і підкидав їх, жартував. Оце реальний Василь… Він був чесним. Чесним із самим собою, і віддавався на 100% тій справі, яку робив. Чи це була опера, чи війна, чи кохана дівчина”, – згадує керівник чоловічого хору капели “Дударик” Дмитро Кацал.

Ще від початку Революції Гідності Сліпак почав займатися волонтерством – організовував усе із Парижа, з української діаспори. Навесні 2014-го вперше поїхав на схід. Коли вже втретє був на фронті, влітку 2016-го, працюючи кулеметником зловив снайперську кулю. Побратими дали йому позивний “Міф” через його улюблену оперну роль – Мефістофеля.

https://www.5.ua/kultura/spivak-voin-spravzhnii-mif-u-kyievi-vidbuvsia-vechir-pamiati-vasylia-slipaka-172702.html

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...