Міхал Токай – піаніст (Польща)

Загальна інформація

Міхал Токай, народився 24.02.1974 у Варшаві.  Випускник кафедри джазу та перкусії    Музичної академії  Катовіце (1998).

Дебютував  з легендарним барабанщиком квартету Казімежа Йонкіша.
У 1999 році Міхал Токай здобув першу премію на Міжнародному конкурсі джазової імпровізації в Катовіце і брав участь у численних інших міжнародних фестивалях: Jazz Goes To Town, Джаз-фест Брно, Джаз Джамборі, Познанський джазовий ярмарок, Джаз на Одра , Сопот Моло Джаз Фестиваль, джаз в Старому місті.
Піаніст виступав у США, Ізраїлі, Німеччині, Чехії, Угорщині, Словаччині, Україні та Литві .
З 2001 року Міхал Токай був викладачем у Варшавській асоціації музичних шкіл ім. Фридерика Шопена. У 2002 році піаніст отримав номінацію на премію Фридерика (польський еквівалент GrammyTM) в категорії “Джазовий музикант року”, а у вокалістки Агнешки Скржипек (Aga Zaryan) на диску “Моя колискова” номінований на “Джазовий рекорд року”. Міхал Токай постійно працює з чеським басистом Яроміром Гонзаком. Компакт-диск “Present Past”, який вони записали разом, був названий найкращим джазовим альбомом року в 2003 році чеським журналом Harmonie, а також отримав нагороду Angel – чеський еквівалент GrammyTM. У вересні 2004 року власний компакт-диск піаніста “Bird Alone” – тріо, записане з басистом Дареком Олесом та барабанщиком Лукаш Жита , було випущено на японському лейблі Gats Production.
Bird Alone прийняв премію Фридерика як найкращий джазовий альбом 2004 року в Польщі і став «золотим».
Останні кілька років приймав участь в таких проектах, як:  «Балади на кінці світу», «Питання до всіх ваших відповідях» з Яроміром Хонзакієм та “Красуня вмирає” – альбом “Ага Зарян”, присвячений 63-й річниці Варшавського повстання, де можна почути композиції для фортепіано, написані на тексти польських поетів періоду Другої світової війни. Альбом виграв премію Фридерика 2008 року в категорії «Альбом року – музично-поетична».
Компакт-диск “Looking Walking Being”, створений у співпраці з Aga Zaryan, вийшов у березні 2010 року під назвою американського лейблу Blue Note через місяць, став платиновим, і Токай отримав нагороду за найкращу імпровізацію року, а також Fryderyk для джазового композитора року .
Квітень 2008 року відбувся важлива подія. Міхал Токай Тріо записав з легендарним американським саксофоністом та кларнетистом Бенні Мопіном альбом “Ранні роздуми”. Були організовані концерти за участю піаніста в Лос-Анджелесі та в Нью-Йорку в квітні 2008 року
А через 10 років, у 2014 році, Міхал записав разом з барабанщиком Лукашем Жита та басистом Міхалом Баранським, тріо довгоочікуваного другого альбому під назвою The Sign for slovak label Hevhetia.

Поділитись