VII Міжнародний фестиваль “Відкриваємо Падеревського”. Зі Львова до Голлівуду

Неділя 25.11.2018 / 19:00

Концертний зал ім. С. Людкевича

80-150

Абонементи діють

Опис
На час творчої зрілості та популярності Іґнація Яна Падеревського припадає період розквіту львівського джазу, а 1940 рік став знаковим для утвердження цього жанру у Львові. Сталося так завдяки відомому на той час біґ-бенду Генрика Варса (насправді Генрик Варшавський), який втік від нацистів з Варшави до Львова, тоді окупованого вже совєтами.
Опинилося там також багато інших варшавських артистів, як Еуґеніуш Бодо чи Фелікс Конарскі. Варс швидко налагодив з ними контакт, з польських втікачів створив оркестр і … почав концертувати. Пісня, що походить з того часу, «Тільки у Львові», назавжди увійшла до канону польської культури.
Відтоді минуло більше ніж 60 років, коли директор Polish Music Centre в Лос-Анджелесі, піаніст Марек Жебровський, в архіві відшукав твори Генрика Варса, які ще ніколи не виконувалися. Виявилося, що Варс, крім таких пісень, як «Кохання тобі все вибачить», «Я домовився з нею на дев’яту», «Не забудеш мене», писав також дивовижні, пізньоромантичні симфонії. Їх перше виконання мало місце лише в 2006 році в філармонії міста Лодзь. У Львові ж не звучали ніколи. Відкрита Жебровським музика, незважаючи на свою удавану простоту, є витонченою, гармонійною та переповнена чудовою мелодикою.
Останній концерт Фестивалю буде присвячений Генрику Варсу, артисту, вплив якого на музику у Львові є беззаперечним. У першій частині концерту львівська публіка познайомиться з невідомою, симфонічною природою таланту Митця, а друга частина буде присвячена його найзнаменитішим львівським пісням – шлягерам.
Програма:
Генрик Варс:
«Маалот» – концертна увертюра для оркестру
Концерт для фортепіано з оркестром
Генріх Варс та Броніслав Капер:
Вибрані твори з найбільш популярних фільмів та пісні кабаре 30-40х років

Поділитись