Лятошинський об’єднує

Концертний зал ім. С. Людкевича

П’ятниця 11.10.2019 / 19:00

Концертний зал ім. С. Людкевича

100-500

Абонементи діють

Опис

Якщо у вас є бажання посміхнутись та на десять хвилин зануритись у світ, в якому музику створюють не тільки музиканти але й глядачі, або згадати власне дитинство та безпосередньо разом з оркестром пограти на іграшкових інструментах, або просто подивитись та послухати як на таких інструментах грають професіонали – цей концерт-перформанс для вас. Навіть якщо під час виконання твору, в його самому тихому місці у вас випадково голосно задзеленчить мобільний телефон – вам не треба буде соромитись та поспіхом вимикати звук. Навпаки, в такому випадку ви автоматично набуваєте статусу одного з основних виконавців твору, який має змогу демонстративно дослухати свій улюблений рингтон, а потім голосно розпочати розмову зі слів «Вітаю, я слухаю TOY CONCERT».

Євген Петриченко

Антифони написані у 2015 році, редакція 2019 року. Твір побудований подібно до православного молебню, власне продовжує ідею композитора втілити принципи антифонного співу в симфонічне письмо.
Таким чином використовується як цитатний матеріал, так і матеріал подібний до грецького, візантійського та грузинського наспіву. Твір є логічним продовженням ідеї, яка постала у «Псалмодії для оркестру та фортепіано» (2001), Молебню для труби та струнних (2008). Певною мірою Антифони є «шляхом» до написання великої «літургічної симфонії».

Богдан Кривопуст

Твір побудовано на мелодиці та жанровости пісні-шлягера «Ти з любові собі не жартуй» – популярний фокстрот, який було написано близько ста років тому в міжвоєнному Львові молодим львівським композитором Богданом Весоловським.
У своєму творі я використовую два оркестрові склади (невеликий оркестр з 7 акордеонів і неповний склад симфонічного оркестру без групи дерев’яних духових), між якими вибудовується діалог. Саме у формі діалогу я передаю моє інтуїтивне відчуттям Львова 20-х – 30-х років минулого століття та моє баченням Львова дня сьогоднішнього. Також це є мій діалог з Богданом Весоловським і водночас це діалог з містом та його музичним середовищем.

Богдан Сегін

У творчості Бориса Лятошинського вибухнув сліпучою зрілістю український симфонізм як такий. Дуже знаково, що концертом диригуватиме видатний американсько-український диригент Теодор Кухар, який у 1990-х роках познайомив увесь світ із музикою Лятошинського, здійснивши разом із Національним симфонічним оркестром України першокласні записи для лейблу NAXOS усіх п’яти симфоній композитора. За словами Кухара, Друга симфонія змальовує «складну, ексцентричну реальність» та є «турбулентним, нервовим, сповненим болю, спалахів протесту» твором, який водночас дуже яскраво показує «любов композитора до життя і його ідеал артистичної й етичної відповідальності перед своїм народом». Симфонія наштовхнулася на тупу машину державної цензури — її прем’юру зірвали і вперше прозвучала вона аж у 1964 році, майже 30 років після написання…

Виконавці: 

  • Академічний симфонічний оркестр львівської національної філармонії
  • Львівський ансамбль акордеоністів
  • Теодор Кухар, диригент (США – Україна)

Програма:

  • Євген Петриченко (*1976) «Toy Concert» для симфонічного оркестру (2019, світова прем’єра)
  • Богдан Кривопуст (*1975) «Антифони» для симфонічного оркестру (2015/2019)
  • Богдан Сегін (*1976) «Fantasia Galiciana» для 7-ми акордеонів та симфонічного оркестру (2017)
  • Борис Лятошинський (1894-1968) Симфонія №2

Поділитись