1902 – Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії – 2022

Концертний зал Людкевича

Вівторок 27.09.2022 / 18:00

Концертний зал Людкевича

120-250

Опис

27 вересня 1902 року, 120 років тому, на сцену новоствореної Львівської філармонії вперше вийшов колектив, який одразу став і до сьогодні залишається невіддільною частиною музичної історії міста.

Інавгураційний концерт філармонії та її оркестру, який виступив під батутою головного диригента Людвіка Челянського, був головною подією тодішнього Львова та зібрав в залі колишнього Театру Скарбка (сьогодні – Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької) велику кількість слухачів. Відомий український композитор і музикознавець Анатоль Вахнянин, який був присутнім на цій святковій події, захоплено писав: «Під управою Челянського всякий оркестральний твір виходить неначе вицизильований, з усіма тонкостями, докладно, чисто, повний нюансів, ефективно і з дійсним артизмом. Орхестра Львівської філармонії взяла, можна сказати, приступом душі слухачів, а сама зайняла поважне місце побіч орхестр так славних, як Віденської, Празької та Дрезденської, котрих продукції доводилося нам чути в життю».

Рівно через 120 років з того моменту, тепер знаний у світі колектив – Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика, запрошує усіх друзів і шанувальників у Концертний зал Людкевича, щоби разом відзначити цю важливу дату. У цей вечір колектив виступить під батутою головного диригента Теодора Кухара. Солістом вечора буде Дмитро Ткаченко.

Програма події символічно поєднає минуле з теперішнім, у ній переплетуться важливі пункти історії не лише Академічного симфонічного оркестру, а й української музики, культури та України в цілому.

Вперше за багато десятиліть на філармонійній сцені прозвучить рання оркестрова композиція Станіслава Людкевича«Українське капричіо», прем’єра якого відбулась у першому концертному сезоні Львівської філармонії саме у виконанні симфонічного оркестру під орудою Людвіка Челянського.

Концерт для скрипки з оркестром № 2 Євгена Станковича, який продовжить концертну програму вечора, є композицією потужної лірико-експресивної емоційності. Твір нашого видатного сучасника є втіленням багатства виразових можливостей скрипки. Вони вплетені у симфонічну канву разом з українськими фольклорними інтонаціями і пропущені через глибоке людське відчуття. Солюватиме у Концерті Дмитро Ткаченко, який був його першовиконавцем у 2006 році. Виконання цього творчого опусу Євгена Станковича стане важливим і пам’ятним моментом події, адже у вересні 2022-го один із провідних українських композиторів відзначає своє 80-річчя!

Завершить подію Дев’ята симфонія Антоніна Дворжака, ще відома своєю підназвою «З Нового світу». Створюючи у кінці ХІХ століття цей твір, чеський композитор зафіксував у партитурі свої враження від американського континенту, від його музики та фольклору. У той час Америка була для європейців тим новим, незвіданим світом, який викликав неабиякий інтерес та захоплення. Тепер же тим Новим світом для усіх стала Україна та її народ, який мужньо протистоїть росії, оберігаючи та захищаючи найважливіше – Незалежність!

 

Виконавці:

  • Дмитро Ткаченко, скрипка
  • Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії
  • Теодор Кухар, диригент

 

Програма:

  • Станіслав Людкевич (1879-1979). Українське Капричіо
  • Євген Станкович (1942). Концерт для скрипки з оркестром №2
  • Антонін Дворжак (1841-1904). Симфонія № 9 мі мінор «З Нового Світу»

Поділитись