Зі Львова до Нового Світу

16.01.2023
Опис

Понад 8700 кілометрів зі Львова і Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії у складі 70-ти артистів на узбережжі Атлантичного океану — у Vero Beach, Florida. Саме звідси розпочався масштабний гастрольний тур Сполученими Штатами Америки під батутою головного дириґента Теодора Кухара. Попереду близько сорока концертів та 20 штатів США.

Львівська національна філармонія - Зі Львова до Нового Світу
«Ми радіємо, що маємо цю можливість – представляти український колектив американській публіці, розповідати та нагадувати про Україну. Здобувати новий досвід, знайомитися з новою публікою та підкорювати нові вершини. Це захопливо та надзвичайно відповідально водночас» — говорить Михайло Сосновський, директор Академічного симфонічного оркестру.

 

Перші концерти – 13-14 січня у концертних залах штату Флорида. Звучать твори Й. Брамса, А. Дворжака, Я. Сібеліуса, Л. ван Бетховена, Є. Станковича, А. Кос-Анатольського тощо. Тут солістами вечорів є Станіслав Христенко, фортепіано, Михайло Сосновський, флейта, Владислава Лученко, скрипка. 

Львівська національна філармонія - Зі Львова до Нового Світу


Гастролі відбуваються у межах мистецького проєкту «Бачити і чути Україну/ «See & hear Ukraine» — у співпраці з Благодійним фондом Козицького «Ми і світ/ WE&WORLD». Та

 

«Створений проєкт «Бачити і чути Україну» спільно із благодійним проєктом Ми і Світ – очікувано виконує свою важливу роль — говорить про Україну мовою музики та українського візуального мистецтва, показує нашу силу та відображає усе, що зараз переживає Україна. Світовій публіці про усе це надважливо нагадувати і давати зрозуміти.   Створений симбіоз, переконаний, продовжуватиме свою роль впродовж цих двох місяців чи то у Флориді, чи у інших запланованих залах, зокрема нью-йоркському Карнегі-Холі та Українському інституті», — зауважує Володимир Сивохіп, генеральний директор Львівської національної філармонії

 

Мистецький проєкт «Бачити і чути Україну» з перших моментів відлунює свою місію, адже ще на першій репетиції, яка була відкритою для відвідувачів, у залі з перших хвилин один з молодших слухачів вигукує «Слава Україні». А виставки робіт сучасного візуального мистецтва українських митців зі Львова та інших областей України з назвою «Незламні» додають захвату, неабиякого зацікавлення у глядачів та відображають все українське — від природних явищ до більш духовного осмислення

 

За словами Христини Береговської «Ці виставки мають розповісти про Україну як незламну країну, що наші почуття і прагнення перемоги є набагато сильнішим за другу армію світу, невмотивованого ворога. Тому для світу — нас дуже важливо показати живими і нездоланними. Як це і передають роботи Лілі Студницької, творів якої у експозиції є велика кількість,  вона показує незламність нашої української природи і природних стихій. Відображають страшну до болю війну — роботи Михайла Скобала, він є з родини шістдесятників. І вони якраз демонструють українські горизонти, краєвиди і середовища в яких люди всупереч всім негативним обставинам намагаються радіти життю і продовжувати жити»

 

Нагадаємо, що гастрольний тур Академічного симфонічного оркестру проходить з 13 січня до 3 березня. Заплановано близько сорока концертів. Серед штатів, де ще звучатиме український оркестр – Нью-Джерсі, Ньо-Йорк, Північна/Південна Кароліна, у містах – Маямі, Чикаго, Клівленд, Рочестер та інших. Презентують себе і у знаних Лонг-Айленд Університеті, Університеті Іллінойсу, Університеті Джеймса Медісона,  Університеті Штату Джорджія. 

Львівська національна філармонія - Зі Львова до Нового Світу

 

15 лютого запланований концерт у престижному Carnegie Hall, що у Нью–Йорку.

 

Світлини з гастролей

 

 

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...