Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози-38» завершився: як це було

10.06.2019
Опис

Фінальна подія. Фінальний акорд. Фінальні овації. 9 червня ми прощалися до наступного року із грандіозними «Віртуозами-38» – яскравим, багатим на неперевершену музику, щедрим на позитивні емоції фестивалем музичного мистецтва!

Чим дивували й тішили, розчулювали та захоплювали наших гостей феєричні «Віртуози» цього року?

В рамках фестивалю, який зустрічала культурна столиця Галичини – мальовниче місто Лева, відбулося 23 музичні події, що об’єднали безліч стилів академічної музики: від бароко до імпресіонізму, від романтизму до (пост-)модерну.

Цьогоріч, мистецькі перформанси, концерти, сольні речиталі фестивалю відвідало більш як 10 тисяч шанувальників класичної музики.

Сцена грандіозного дійства, що тривало майже місяць, об’єднала митців з 15 країн світу.

Які ж події хочеться закарбувати в пам’яті та гріти біля цих спогадів душу до наступного року, до наступних, уже 39-х «Віртуозів»? Звісно всі! І кожну окрему. Мабуть всі наші глядачі віднайшли для себе щось дуже своє.

А ми розповімо про кілька найяскравіших концертів, що пройшли наскрізною темою через весь фестиваль та задавали тон, щоразу підвищували рівень виконавської майстерності.

Відкриття позначилося грандіозним творінням Людвіга ван Бетховена – Потрійним концертом для скрипки віолончелі і фортепіано! Це відомий шедевр, який є одним з найулюбленіших серед шанувальників класичної музики і досить часто виконується. Проте, виконання цієї геніальної музики – завжди виклик, надвисока планка для кожного виконавця. Солістами цього дійства було чудове міжнародне тріо, кожен з учасників якого тісно пов’язаний зі Львовом: знаменитий скрипаль Олег Каськів (Швейцарія – Україна), не менш відомий і талановитий молодий піаніст Андрій Драган (Швейцарія – Україна) і неймовірний віолончеліст Алессіо Піанеллі (Італія).

Видатний музикант, один із найкращих диригентів Європи та США Теодор Кухар доклав усіх зусиль, щоб презентувати епічну симфонію «Куллерво» (Kullervo) Яна Сібеліуса українському слухачеві. Це була дивовижна українська прем’єра, адже «Куллерво» є національним символом для фінської музики. Ян Сібеліус створив шедевр, який є першим масштабним вокально-симфонічним твором, написаниим фінською мовою в умовах вимушеного шведського мовного середовища. Тож, окрім неймовірних смислів твору, очевидною є паралель між становищем фінської та української мови, культури, коли обом націям потрібно було виборювати право на повноцінне функціонування, що робить симфонію «Куллерво» неабияк актуальною в наш час.

26 травня до Львова завітали два видатні колективи із Вроцлавської філармонії: Вроцлавський бароковий оркестр та хор Національного форуму музики (NFM). Під батутою Анджея Косендяка, директора Національно форуму музики, вони виконали один із вершинних творів Йоганна Себастьяна Баха — Месу сі мінор. Прекрасна музика звучала у одному з найвеличніших храмів нашого міста – Римо-католицькому катедральному соборі. Меса виконувалася на аутентичних барокових інструментах. Враження й емоції перевершили всі очікування!

І ще одна українська прем’єра відбулася 5 червня. Змістовна, наповнена фантастичною мелодикою та гармонією Ораторія «Рай і Пері» Роберта Шумана. Метафорична історія пошуку благодаті, раю – глибокодуховна, філософська новела, втілена прозорою мовою музики, змусить замислитися над вічними цінностями. Партії головних героїв виконали прекрасне подружжя з Німеччини – Штефі Лєманн (сопрано) і Мартін Латке (тенор).

Світлини з події

«Феєрична Гуцулія» – яскравий музичний експеримент, що підкорив серця львів’ян.

На одній сцені, зустрілися гуцульські традиційні музики з Космача, Яремче, Замагори із виконавцями академічної школи – легендарний ансамбль «Високий замок». Музиканти спільно виплітали диво пристрасного і до сліз щемливого гуцульського фолку.

Музика, що народжена вільними вітрами й красою гірських полонин, Свободою та Любов’ю до своєї Землі! Пісня, що передавалася з покоління до покоління та надихала найвизначніших класиків!

Глядачі завмирали від звучання давніх мелодій з вівчарського побуту і гірської культури. Сльози з’являлися на очах від ніжних «бервінкових» ладканок у народній манері. Запальні композиції славетних українських митців змушували підспівувати, годі було всидіти на місці!

Концерт мав такий гучний успіх, що наші креативні і сміливі музиканти повторили концерт, вийшовши на затишну львівську вуличку та подарували містянам справжнє свято фолку!

Світлини з події

Фото Анастасія Іванова

Захоплення викликали виступи хору «Веснівка» з Торонто, сольні речиталі піаністів Бориса Блоха і Данила Саєнка, безліч яскравих оркестрових програм від Баха до Скорика, Opera Gala від гостей з Японії, вистава «Весілля» від Театрального центру «Слово і голоС» (авторка проекту Наталія Половинка) та багато іншого.

Світлини з події Весілля та Віртуоз фестивалю – Данило Саєнко

Фото Наталя Кисіль

І зрештою – гідний фінал! 9 червня вперше в Україні звучала колосальна ораторія Фелікса Мендельсона-Бартольді «Ілля»!

Це монументальне музичне полотно духовний, релігійний шедевр, створений на основі старозавітніх текстів. Головний герой – пророк Ілля – сильна, палка, бунтарська особистість, що бореться зі світом за свої переконання. Герой, якого так бракувало в часи Мендельсона, та й у сьогоденні теж.

Монументальність твору наповнена грандіозними хоровими партіями і поліфонічними темами. Уся сила і пристрасть головного героя, втілена у музиці контрастує із ліричними темами янголів, Божественного начала.

Для виконання цього діаманту епохи романтизму на сцену Львівської національної філармонії вийли понад 100 виконавців хору з Нюрнберга (Німеччина).

Солісти – неймовірні вокалісти: Софія Соловій (сопрано), Дарія Князева (мецо-сопрано), Міхаель Новак (тенор), і Роман Антонюк (лірико-драматичний баритон).

Прем’єра відбулася під керівництвом естонсько-німецького диригента Тармо Вааска.

Світлини з події.

Фото Анастасія Іванова

Протягом усього фестивалю блискучі оркестри Львівської філармонії – Академічний симфонічний оркестр, Академічний симфонічний оркестр «INSO–Львів» та Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» виступали із зірковими солістами та під керівництвом диригентів – метрів світових сцен, даруючи свято музики і краси!

Світлини з подій

 Fantastic concerto 

Фото Володимир Кращій

Love&Heroic Beethoven

Фото Наталя Возна

Кращі концерти& Солісти Японії

Фото Марта Сеник

Дякуємо «Віртуози» і до наступних зустрічей!

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...